Televízia CENTRAL
Image default

SPRÁVY – 11. 1. 2021

V Nitrianskej nemocnici mali rušný víkend, pacientov na Covid 19 neubúda * Prvé kolo testovania v nitrianskom okrese * Testovanie v automobilke Jaguar Land Rover odhalilo 78 pozitívnych *V okrese Nitra platí od pondelka prísnejší zákaz vychádzania. * Stav vodomeru môžete nahlásiť elektronicky aj telefonicky * Počty mŕtvych, ktorí v Nitre zomreli na ochorenie COVID-19, pribúdajú.


AKTUÁLNA SITUÁCIA V NITRIANSKEJ NEMOCNICI
Stav v Nitrianskej nemocnici je aj naďalej kritický. Pribúdajú aj obete a personál je preťažený. Nemocnica poskytuje len neodkladnú zdravotnú starostlivosť, nariadilo to ministerstvo zdravotníctva. Povinnosť poskytovať výlučne neodkladnú zdravotnú starostlivosť majú len nemocnice v ich lôžkovej časti. Jednotliví ambulantní špecialisti aj v súčasnosti poskytujú pacientom komplexnú zdravotnú starostlivosť.

TESTOVANIE V NITRIANSKOM OKRESE
V Nitrianskom okrese sa minulý týždeň zúčastnilo na plošnom testovaní celkovo 95.558 ľudí. Z tohto počtu bolo pozitívnych 2329 testovaných, čo je 2,44 percenta. Ako informoval Okresný úrad v Nitre, do testovania sa zapojilo všetkých 60 obcí regiónu. V dedinách bolo pripravených 70 odberných miest, ďalších deväť v meste Vráble a 37 v Nitre. Najmenej pozitívne testovaných i najmenšiu incidenciu mala obec Bádice, kde z 230 testovaných boli pozitívni dvaja ľudia, najväčšiu, takmer pozitivitu odhalili testy v obci Žitavce. Koncom minulého týždňa dávali svojich zamestnancov testovať aj viaceré firmy. Najviac sa ich na testovaní zúčastnilo v závode Jaguar Land Rover, kde pretestovali 4368 zamestnancov automobilky i dodávateľských spoločností.
PRÍSNEJŠÍ LOCK DOWN
V okrese Nitra platí od pondelka prísnejší zákaz vychádzania. Dôvodom je kritická pandemická situácia. Bez potvrdenia o negatívnom teste na ochorenie COVID-19, ktoré nesmie byť staršie ako sedem dní, ľudia nebudú môcť chodiť do zamestnania, prírody či sprevádzať dieťa do školského zariadenia. Sprísnený zákaz sa netýka cesty do najbližších potravín, lekárne či drogérie. Deti do desiatich rokov majú výnimku na pobyt v prírode. V Nitre zachytili vo vzorkách aj britský variant nového koronavírusu, ktorý je oveľa infekčnejší. Jeho výskyt má byť pravdepodobne aj jedným z dôvodov vážnej situácie v Nitrianskom okrese.

ODPOČTY ELEKTRONICKY AJ TELEFONICKY
Pracovníci Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti (ZsVS) nebudú v čase kritickej pandemickej situácie v Nitrianskom okrese vykonávať osobné odpočty vodomerov. Vzhľadom na mimoriadnu situáciu boli prijaté prísne opatrenia. V rámci nich bolo rozhodnuté o pozastavení odpočtov stavov na vodomeroch pracovníkmi vodární do 24. januára. Pracovníci budú telefonicky kontaktovať zákazníkov so žiadosťou o vykonanie samoodpočtu vodomeru a nahlásenie stavu. Tí, ktorí nebudú takto oslovení, môžu nahlásiť stav vodomeru mailom alebo vyplnením aktívneho formulára na webovej stránke spoločnosti ZsVS. Oznámenie sa týka iba odmerných miest s ročným odpočtovým cyklom v mesiaci január.

DRUHÝ PRÍVES PRE ZOSNULÝCH
Počty mŕtvych, ktorí v Nitre zomreli na ochorenie COVID-19, pribúdajú. Kapacity domov smútku sú naplnené a v meste nie je kde uchovávať telá nebožtíkov. Mesto už koncom roka dalo na cintoríne na Cabajskej ceste pristaviť externý chladiarenský príves na uskladnenie tiel. Jeho kapacita je už plná a radnica musela pristaviť druhý príves. „Pokiaľ sa naplní aj ten, bude zriadené veľkokapacitné miesto pre zosnulých. Pohrebné služby totiž nestíhajú. V súčasnosti je čakacia doba na pohreb v Nitre dva týždne. Podľa informácií z nitrianskej fakultnej nemocnice mŕtvych pribúda oveľa rýchlejšie ako inokedy.


FUNGOVANIE MESTSKEJ DOPRAVY
Mestská autobusová doprava v Nitre funguje od pondelka s obmedzeniami. Ako informovala radnica, autobusy od 11. januára premávajú v pracovných dňoch podľa cestovných poriadkov platných pre sobotu. Dopravca Arriva Nitra už pred časom oznámil, že jedným z dôvodov tohto rozhodnutia je zvýšená práceneschopnosť vodičov autobusov. Ich súčasný počet už neumožňuje ďalej zabezpečiť dopravu v doterajšom rozsahu. V záujme zachovania čo najväčšej kapacity bude dopravca naplno využívať veľkokapacitné kĺbové autobusy. „Nad rámec sobotného cestovného poriadku pribudnú mimoriadne spoje na linkách číslo 4, 8, 16, 17, 22 a, 23.

Podobné Príspevky

Správy: Spravodajstvo z 15.4.2024

produkcia

Správy: Spravodajstvo z 8.4.2024

produkcia

Správy: Spravodajstvo y 26.3.2024

produkcia

Správy: Spravodajstvo zo 16.3. 2024

produkcia

Správy: Spravodajstvo z 4.3,2024

produkcia

Správý: Spravodajstvo z 25.2.24

produkcia